Gabriele Tarquini és Tiago Monteiro lesznek a Honda WTCC pilótái

  • Tiago Monteiro már idén versenyez Suzukában, Sanghajban és Makaóban
  • Gabriele Tarquini segíti a Honda Racing Team JAS fejlesztési munkáját
  • Mindketten az új „Civic WTCC”-vel versenyeznek 2013-ban

Tokió, 2012 július 18. - A Honda ma hozta nyilvánosságra, hogy az olasz Gabriele Tarquini és a portugál Tiago Monteiro lesznek a gyári versenyzői az FIA Túraautó Világbajnokságban (WTCC).

Az év első felében a Honda már bejelentette visszatérését a WTCC mezőnyébe 2013-tól kezdődően, méghozzá egy kétautós gyári alakulattal - Honda Racing Team JAS – amelyet a milánói J.A.S. Motorsport irányít majd, akik a Honda régi versenypartnerei.

A J.A.S. Motorsport jelenleg is fejleszti az európai Honda Civic 5-ajtós változatának WTCC verzióját, míg a Honda R&D részlege egy vadonatúj, 1,6 literes, négyhengeres, közvetlen befecskendezéses benzines turbómotort épített a kutatási és fejlesztési központjában, Tochigiban (Japán).

A fejlesztési program részeként a Honda egy autóval már idén csatába száll a WTCC-ben. Az új „Honda Civic WTCC” volánja mögött az ex-Forma-1-es pilóta, Tiago Monteiro ül majd, aki három versenyen áll rajthoz 2012-ben Suzukával kezdődően. A Honda R&D és a Mugen a versenypályákon is segítik a csapat munkáját az új motor debütálásakor.

Mindezek mellett a 2009-es túraautó világbajnok, Gabriele Tarquini is latba veti széleskörű tapasztalatait, ezzel segítve a gyári csapat fejlesztési munkáját az idei évben.

Mindkét versenyző teljes szezont teljesít majd a 2013-as FIA Túraautó Világbajnokságon (WTCC).

A bejelentéshez Hideo Sato, a Honda Motorsport Divízójának vezetője hozzáfűzte:
„Örülünk, hogy újra Gabrielével dolgozhatunk együtt, ugyanakkor izgatottan köszöntjük Tiagót is a Honda versenyzői családjában. Mindketten korábbi Forma-1-es pilóták, és azóta számos alkalommal bizonyították, hogy a világ túraautó versenyzőinek abszolút elitjébe tartoznak. Biztosak vagyunk benne, hogy mindketten jelentősen részt vállalnak majd a Honda Civic sikerében az FIA WTCC mezőnyében.
Külön köszönetet szeretnék mondani az FIA-nak és az Eurosport Events-nek, akik fontos szerepet játszottak abban, hogy már idéntől a WTCC mezőny tagjai lehessünk. ”

Gabriele Tarquini versenyzői karrierje gokartban kezdődött, ahol nemcsak olasz bajnok, de világbajnok is lett. Ezt követően a Formula 3000-ben folytatta három éven keresztül, majd a Forma-1 következet, 78 Grand Prix részvétellel, az Osella, a Coloni, az AGS, a Fondmetal és a Tyrrell csapatainál versenyezve.

Az olasz 1994-ben sikeresen váltott a túraautózásra, a Brit Túraautó Bajnokságban kezdve (BTCC), amelyet az első próbálkozásra meg is nyert.

1997-ben ötéves együttműködésbe kezdett a Hondával, először a BTCC-ben egy Honda Accord volánja mögött. 1998-ban Németországban versenyzett a Hondával az ottani STW Cup-ban, majd 2000-ben visszatért a BTCC mezőnyébe. Ez az első 'Honda éra' 2001-ben ért véget, amikor is kilenc versenyt nyert a Túraautó Európa-bajnokságban.

Azóta Tarquini az FIA WTCC-ben versenyez, ahol 2009-ben világbajnok lett, az évad utolsó versenyén hódítva el a bajnoki címet.
Ugyanabban az évben, amikor Tarquini először lépett a Honda kötelékébe (1997), Tiago Monteiro debütált a Francia Porsche Carrera Cup-ban.
Ezt a Francia Formula 3 és GT bajnokságok követték, aztán a Formula 3000-ben edződött 2002-ben, majd az amerikai Champ Car sorozatban folytatta egy évre rá.

Innen jött a Forma-1-es áttörés, ahol a Jordan Grand Prix, a Midland F1 és a Spyker F1 versenyzője volt. Az emlékezetes 2005-ös USA Nagydíjon a dobogón végzett (3. hely) és ugyanebben az évben megdöntötte a legtöbb újoncként befejezett verseny rekordját (18); ami a mai napig él.

Monteiro 2007-ben váltott az FIA WTCC-re, ahol továbbra is kiemelkedően magas szinten versenyez.

Tundivalók a Honda Racing Team JAS-ról

Csapatnév: Honda Racing Team JAS
Versenyzők: Gabriele Tarquini 2012-ben fejlesztő versenyző, majd 2013-tól versenypilóta
  Tiago Monteiro 2012 Suzukától, majd 2013-ban is versenypilóta
Csapatfőnök: Alessandro Mariani
Vezető tervező: Andrea Adamo
Technikai igazgató: Stefano Fini

A Honda Civic WTCC-ről

Típusjelzés: Honda Civic WTCC
Alapmodell: Honda Civic 5 ajtós, a Honda swindoni összeszerelő- üzeméből (UK).

A J.A.S. Motorsport-ról

  • A J.A.S. Motorsport egy versenyautó-építő és versenycsapat egyben, amelyet 1995-ben alapítottak, leginkább túraautó versenyzésre szakosodva. 1997-ben lettek a Honda partnerei, mint gyári csapat a Super Touring Car korszakban (STW (Németország)) 1998-99-ben, majd a BTCC-ben (Egyesült Királyság) 2000-ben és a Honda Racing Privát Ügyfélkiszolgálói a Honda Motor Europe megbízásából 2001 óta. A Milánóban található J.A.S. főhadiszállás 2500 m²-en üzemel.
  • A J.A.S. Motorsport elnöke Maurizio Ambrogetti, ügyvezető igazgatója Alessandro Mariani.

További információt a www.jasmotorsport.com oldalon találhat.

A Mugen-ről

  • A Mugen az M-TEC Co., Ltd. márkája, amely Saitamában (Japán) található, és a fő motorsport profiljaik: versenymotorok tervezése, fejlesztése, gyártása és marketingje; Honda autókhoz gyártott alkatrészek és technikai szerviz a versenypályákon.
  • Az M-TEC leányvállalatai az USA-ban (MUGEN America Inc.) és Európában (MUGEN EURO Co., Limited (U.K.)) találhatók.

További információt a www.mugen-power.com oldalon találhat.

A WTCC-ről

  • A WTCC az FIA World Touring Car Championship rövidítése, magyarul Túraautó Világbajnokság a hivatalos megnevezése.
  • A versenyautók specifikációit az FIA Super 2000 kategóriája szabályozza.
  • Minden, a bajnokságban szereplő versenyautónak ötszemélyes, tömeggyártású modellen kell alapulnia.
  • A bajnokságban 1,6 literes benzinmotorokat használnak, turbófeltöltéssel és közvetlen befecskendezéssel.
  • A versenytáv 50 és 60 km közötti.
  • A teljes versenyévad 12 versenyhétvégéből áll, hétvégenként két versennyel.

További információért keresse fel a www.fiawtcc.com oldalt.